Zomaar een vraag die een vrouw me stelde tijdens een wandeling. We dachten er de hele wandeling over. Zij is een ervaren psychotherapeute die mensen in behandeling heeft met o.a. hechtingsproblemen. Hieronder onze gedachten.

De duur van liefde hangt af van vele factoren, waaronder de betrokken personen, de kwaliteit van de relatie en de omstandigheden waaronder de relatie zich ontwikkelt. Sommige relaties kunnen een leven lang meegaan, terwijl andere relaties korter duren.

Respect

Het is echter mogelijk om liefde te laten voortduren door middel van wederzijds respect, open communicatie, en inzet van beide partijen om de relatie te onderhouden. Door samen te werken aan de relatie en elkaar te ondersteunen, kan liefde een langdurige en betekenisvolle relatie creƫren. Respect is hier een kernwoord. Immers als je respect voor elkaars leven, meningen en ruimte hebt, zul je ook de ander met eerlijkheid en open tegenmoet treden.

De vraag of liefde voor eeuwig is, is een complexe vraag. Het is moeilijk om een eenduidig antwoord te geven omdat het afhangt van veel factoren, waaronder de betrokken personen en de omstandigheden.

Werken

Het is ook belangrijk om te erkennen dat liefde en relaties hard werken vereisen van beide partijen om succesvol te zijn en in stand te worden gehouden. Een langdurige liefdesrelatie vereist open communicatie en begrip, en toewijding van beide kanten. Hard werken klinkt niet romantisch maar dat hoeft ook niet altijd. Een hechte band waarin liefde floreert verdient ieders aandacht. Denk aan de rozenstruik die ieder jaar opknapt na een goede snoeibeurt. Geef elkaar aandacht en doe dan zonder eigenbelang maar met alle goede bedoelingen. Ja en dat is soms werken. Afspraken in de agenda zetten net als werkafspraken. Welke afspraken dan? bv jullie liefdesrelatie vieren ieder jaar, samen naar film of theater, dat weekendje weg, dat cadeautje waar de ander het over had. Geef je relatie af en toe water zoals je doet met planten en bloemen in je huis. En ja zal zien dat het ‘harde werken’ reuze meevalt.

Over het algemeen kan worden gesteld dat liefde voor eeuwig kan zijn, maar het hangt af van de betrokken personen en de inspanningen die ze bereid zijn te leveren om de relatie te laten slagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *