Je wil iets veranderen; aan je gedrag of je baalt hoe de wereld of je directe omgeving eraan toe is. De gevolgen van de uitbuiting van de aarde worden steeds beter zichtbaar en voelbaar. Of dichter bij huis; weer een liefde/relatie die ten einde is of het loopt stroef. Wat het ook is, die verandering die jij wenst begint bij je zelf. De oplossing is heel simpel maar de uitvoering des te moeilijker.

Mijn relatie liep op de klippen. Net toen ik dacht en besloten had met haar te willen samenwonen en oud te worden in één huis, appte ze me dat ze geen contact meer wilde. En ik snapte het ook nog. Ik gaf haar te weinig aandacht en perspectief. Dat ‘naar me toe trekken en dan weer afstoten‘, juist dat weer deed de deur dicht. Ik herkende het en daarom snapte ik deze Liefde. Ze wil kunnen bouwen op een liefdevol fundament. Ik begon aan een speurtocht en zocht een coach. Dit zijn de drie stappen die ik leerde.

Volle aandacht

Met volledige echte aandacht met een ander zijn of überhaupt met één ding. Dat klinkt simpel en dat is het ook, alleen is het heel moeilijk. En als je oplet, zie je het talloze keren per dag om je heen en je kan jezelf er ook op betrappen. Deze zomer was ik in een prachtig land met mooie watervallen. Bosjes toeristen stoppen om meteen foto’s te maken, en selfies natuurlijk. Hop en op naar de volgende bezienswaardigheid. Maar was je daar echt? Het maakt de waterval niet uit. Of met de bord op schoot voor de buis. Je eet terwijl je een serie of film kijkt of een sportwedstrijd. Heb je echt genoten van je eten? Het maakt het eten niet uit. Als je met iemand bent, wees er dan met volle oprechte aandacht. Als jij tijdens gesprekken met je partner met je gedachten bij je werk, de boodschappen of met je to-do-lijstje bent, ben je niet echt aanwezig. Je luistert niet echt, want je bent ergens anders. De ander zal het merken. Je energie vloeit weg bij de ander.

Begrip is de basis van liefde

Wanneer we iets begrijpen, zeggen we vaak: ‘ik zie het.’ Wij zien iets dat we voorheen niet zagen. Zien en begrijpen komen van binnenuit. Wanneer we intens contact maken met het huidige moment kunnen we intens zien en luisteren, en daar komt altijd begrip uit voort en aanvaarding. Begrip is de basis van liefde. Wanneer je iemand begrijpt, wil je hem of haar helpen. Deze helpende en vriendelijke houding brengt verbinding tot stand en nabijheid.

Laat je ego los

Naast volle aandacht -dat oprecht luisteren vereist- en begrip hebben is de derde stap misschien wel het moeilijkste: je ego loslaten. We zitten vol aannames, vooroordelen, eerdere ervaringen met ‘soortgelijke mensen of momenten‘. En los daarvan vinden we onszelf vaak de slimste, verstandigste, beste, meest vaardigste. Kun je werkelijk zonder vooroordeel of zonder dat je de ander wil onderbreken (met jouw oplossing of kijk op de zaak) naar een ander kijken of luisteren? Helemaal ontdaan van je ego betekent dat je het niet helemaal niet zeker weet en juist dat is iets dat we niet willen. We willen allemaal onzekerheid reduceren. Daarom stoppen we mensen in hokjes en hebben we voor sociale omstandigheden scripts in ons brein. Deze scripts (hoe te handelen in bepaalde situaties) helpen ons maar kunnen ons juist behoorlijk dwarszitten. Je ego loslaten betekent jezelf minder belangrijk maken en dat is tegennatuurlijk voor velen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *