Of we het willen of niet, ons welzijn hangt af van een heleboel andere mensen. Je redt het niet als je alleen bent. Daarom is het goed te beseffen dat we van elkaar afhankelijk zijn: op het materiele vlak zijn we allemaal afhankelijk van elkaar om onze dagelijkse behoeften te voldoen en daardoor hebben we een plicht tegenover alle wezens. Wij gaat boven ik.

Ons bestaan hangt volledig af van dat van anderen. Alles wat we nodig hebben – voeding, kleding, meubelen, vervoer,- is hety product van het werk van vele mensen. Sommigen wonen vlakbij, anderen duizenden kilometers veer. Die onderlinge afhankelijkheid heeft altijd bestaan, maar nog nooit zo sterk als vandaag. In het tijd van snelle informatie en globalisering is dat niet alleen voor individuen maar ook voor bedrijven en naties. Geen enkel land, kan zijn problemen op autonome wijze oplossen. De coronacrisis heeft dat onlangs laten zien.

Autopech

Als je weleens autopech hebt gehad of een storing aan de computer of de wasmachine dan besef je onmiddellijk hoe afhankelijk je bent van de monteurs, van hun kennis en hun beschikbaarheid. Die gedachte zou ons bescheidener moeten maken, dankbaar en volliefde voor al die mensen die een zodanige belangrijke rol spelen bij het goed verlopen van ons dagelijks leven. Het is in ons eigen belang goed voor de ander te zorgen en hen hetzelfde toe te wensen als we onszelf toewensen.

Relaties

In de meeste gevallen zijn onze relaties met gelijken veel ingewikkelder dan ze eigenlijk zouden moeten zijn. In plaats van hen te benaderen met vertrouwen en welwillendheid, neigen we er vaak toe he te betreden als te overwinnen tegenstanders, soms als te verslagen rivalen. We kunnen het niet laten ons te vergelijken met hen. Als ze minderwaardig lijken, bekritiseren we of misprijzen hen. Als we ze hoger inschatten dan onszelf of als ze meer bezitten, benijden we hen en trachten we hen min of meer bewust te benadelen.
Maar als we onze levenswijze tegenover de anderen volledig veranderen – een houding vol liefde- dan ontdek je dat de houding en het gedrag van de andere ook verandert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *